Disse 15 flyselskapene har nå stanset sine Norge-ruter

Spanske Iberia stanset sin Oslo-rute i mars. Nå har selskapet ingen opplysninger om når det er tilbake på Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn som har behov for å reise til utlandet har fått erfare at rute-tilbudet har blitt kraftig redusert de siste par månedene. Mange selskap satt sine ruter til Oslo Lufthavn på pause. Kanskje blir noen av dem også helt borte.

En oversikt flysmart24 har laget med hjelp fra Avinor, viser at i alt 15 selskap har stanset sine ruter til Gardermoen. Dette har sammenheng med de mange reise-restriksjonene som er innført i mange land. Så å si hele Europa er i dag rød sone, og det har fjernet det meste av reisemarkedet.

I en normalsituasjon ville flyplassene drive en aktiv lobbyvirksomhet for å trekke nye flyselskap til seg.

Holder kontakten

Slik er ikke situasjonen i dag. Siden mange selskap har kuttet sine ruter, består Avinors arbeid nå mer i å få tilbake de som har blitt borte:

– Avinor har jevnlig kontakt med ulike flyselskap der vi oppdaterer dem om situasjonen i Norge vedrørende covid-19 og gir dem innsikt i hvordan utviklingen er i Norge, sier kommunikasjonssjef på Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen til flysmart24.

Noen av flyselskapene har vært borte helt siden korona-pandemien slo ut luftfarten i midten av mars. Dette gjelder bl.a. Thai Airways sin rute til Bangkok og Aeroflots rute til Moskva.

Både Thai og Aeroflot er selskap som mange nordmenn velger på bruke sine reiser til Asia.

Vil ikke tidfeste

Det gjelder også spanske Iberias rute til Madrid. Det blir trolig en stund til vi ser selskapet igjen på Gardermoen:

– For øyeblikket har vi ingen informasjon om denne ruten, svarer Iberia når flysmart24 spør om det er noen planer om å komme tilbake til Oslo.

Blant de andre rutene innen Europa som har blitt borte i høst er SAS-partner Swiss som normalt flyr mellom Gardermoen og knutepunktet i Zürich. Nøyaktig når den kommer tilbake vil selskapet ikke tidfeste:

– Ruten mellom Oslo og Zürich kommer ikke tilbake før tidligst første kvartal i 2021, opplyser talsperson for Swiss, Sonja Ptassek, til flysmart24.

Disse har også pause

Andre selskaper som har pauset sine ruter er:

TAP Portugal som flyr direkte til Lisboa, og som har mange nordmenn på rutene sine videre til Sør-Amerika.

Pakistan International Airways kjemper for livet, og er nektet å lande i Europa dette året.

EasyJet opererte rute til Berlin, men oppstart av denne ruten er nå utsatt til i slutten av mars når flyselskapenes sommersesong tar til.

Andre selskap som har opphold i Oslo-rutene sine er Brussels Airlines, Eurowings, Austrian Airlines, Sun Air of Scandinavia, Vueling, Pegasus og Blue Air.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles