Vil på ferie snarest mulig – en av tre sparer reisepenger

Slik vil mange ha det, ifølge ny måling: Sol og varme og deilig sjø. Her fra Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn er klar til å kaste seg på reisekarusellen så snart dagens reiserestriksjoner oppheves. En av tre har allerede begynt å spare opp penger for å reise på ferie.

Dette viser en fersk undersøkelse som Norstat har utført for mediekonsernet Schibsted. Undersøkelsen, som er tatt opp blant et utvalg på 1 000 personer, ble gjennomført i forrige uke.

De ferske resultatene levner ikke tvil om at det rykker kraftig reisefoten hos mange.

Dette er resultatene

24 prosent svarer at de lengter veldig mye på å kunne reise igjen. Undersøkelsen ber folk fastslå på en skala fra 1 til 10 hvor sterk reiselysten nå er. Nesten halvparten av de spurte ligger på skalaen fra 8 til 10, som betyr at reiselysten er meget stor for svært mange.

32 prosent svarer at de setter av penger nå for å kunne dra på lengre feriereiser igjen når det blir anledning til det.

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise mener den ferske undersøkelsen bygger opp under det aktørene i reisebransjen merker. Selv om salget av reiser er lavt for tiden med store restriksjoner, er lysten på en ferietur hos mange svært sterk.

Hit vil vi dra

– Det er en oppdemmet reiselyst hos mange nordmenn. Det så vi da reiserestriksjonene ble lettet på i sommer. Da hoppet mange på med de få flyene som for eksempel i noen uker gikk til Hellas, sier Berge til flysmart24.

Han tror det kommer til å bli stor etterspørsel både etter den klassiske Syden-ferien, og storbyturen til Europa:

– Den store reiselysten blir på kortere turer innen Europa. I Norge har man kunnet reise og i sommer var folk flest hjemme eller på oppdagelse tur i Norge. Nå er det Middelhavs-landene som blir populære reisemål igjen når de store ferielandene som Spania og Hellas blir grønne igjen, sier Berge.

Vanene fortsetter

Også storbyene i Europa kommer til å trekke til seg mange nordmenn igjen, og har ikke stor tro på at våre vaner har forandret seg mye «siden sist»:

– Det blir de kjente slagerne som London, Paris, Roma og Amsterdam. Mange lengter nok kraftig etter kunne ta seg en pint på en pub i London, eller å ha en hyggelig aften på en parisisk restaurant. Roma trekker alltid mange. Nordmenn er vanedyr så blir de vanlige byene som får flest nordmenn på besøk, tror Berge.

Hva med prisene?

Korona-krisen har herjet kraftig med flyselskap og reiseoperatører, og Berge er klar på at flytilbudet har blitt dårligere siden tiden før pandemien. Det gir en risiko for at folk møter høyere priser når de nå skal ut og reise igjen:

– Flytilbudet har blitt mindre siden sist. Samtidig må flyselskapene og charter-selskapene stimulere etterspørselen. Derfor må prisene være gunstige, i alle fall i begynnelsen. På kortere ruter finner man Wizz Air, Ryanair og easyJet, så prisene i Europa vil sannsynligvis holde seg på ett greit nivå på destinasjonene de flyr på i alle fall, sier Berge.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles