Krever negativ korona-test fra i dag – det er ikke billig

Den som skal inn i Spania fra i dag må forevise en fersk negativ korona-test, hvis man kommer fra høyrisikoområder. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra i dag av innfører nordmenns mest populære ferieland krav om at alle som skal inn i landet må forevise en negativ korona-test. Det vil bety en betydelig ekstrakostnad for nordmenn som skal ta testen før de drar til Spania. Trøsten for være at det å komme til grensen uten, er enda dyrere.

Kravet er nemlig at alle skal forevise en negativ PCR SARS-CoV-2- test, det hjelper ikke med en hurtigtest eller antigentest. I Norge er det foreløpig folk som bor i Oslo som må forevise testen, det øvrige landet er så langt unntatt. Men det kan endre seg raskt.

Kan ikke garantere

Spanjolene advarer mot å komme til landet uten: Det kan ende med bot på opptil 6 000 euro, og krav om å ta testen der og da. Testen skal ledsages av en attest, enten på spansk eller engelsk.

Testen skal ikke være eldre enn 72 timer, og i Norge betyr det at den må tas hos en privat aktør. Man må regne med å betale i underkant av 2 000 kroner for hver test, og da er man heller ikke garantert at fristen på 72 timer kan overholdes. Man må bare håpe at de pressede laboratoriene er kjappe med testarbeidet.

Hos Aleris, som er landets største private helseforetak, er det mulig å få time samme dag eller senest dagen etter ved de fleste av selskapets avdelinger, opplyser medisinsk direktør ved Aleris Helse, Naeem Zahid, til flysmart24.

Test-kapasiteten

Han sier at de har en viss pågang av folk som må ta testen i forbindelse med reise, og at Aleris vil kunne gi svar i løpet av to til tre dager, ofte raskere.

– Jeg er klar over at svært mange reisemål krever at testen ikke er mer enn 72-timer gammel. Vi sier til kundene våre at vi trenger to til tre dager, fordi hurtigheten på svaret avhenger av testkapasiteten på laboratoriene vi bruker. Mange får svar dagen etter, men dette er noe vi ikke kan garantere, sier Zahid.

Prisen for testen er 1350 kr -, inkludert attesten.  

Ekspress-test

Hos at annet selskap, Oslo Helse, sier daglig leder Kambiz Persley at klinikken er opptatt av å sende klienter sertifikater og svar for deres PCR-tester med kortest mulig ventetid.

– Per i dag er vi en av få klinikker som klarer å gi svar og sertifikat dagen etter prøvetaking – inkludert helg. Vi har mange klienter som reiser til utlandet og ofte trenger de attester som skal ikke være eldre enn 72 timer elle nyere, sier Persley til flysmart24.

Klinikken tilbyr PCR test med ekspress-analyse. For noen over en uke siden varslet Oslo Universitet sykehus om potensielle forsinkelser på grunn av flere smitteutbrudd og økt testing, samtidig som Ahus har problemer med å få unna tester.

Kan bli forsinkelse

– Derfor kan svar for noen bli forsinket inntil 2 dager. Siden varselet ble sendt ut har vi opplevd at ca. 10 prosent av prøver vi sender sykehuset får svar etter 2 dager men de fleste fortsatt får sine testresultat dagen etter prøvetaking. Inkludert helg, sier Persley.

Pris for PCR-test med ekspressanalyse er 1 400 kr. Attester pluss et såkalt Fit to fly-sertifikat på engelsk koster 500 kr som kommer i tillegg for de som trenger det.

PS: Kravet om negativ korona-test kommer i tillegg til at alle, uansett bosted, må sende inn opplysninger ikke tidligere enn 48 timer før ankomst med personopplysninger og informasjon om bosted og varighet på oppholdet. Dette skal bevares i en epost der man får en QR-kode som må godkjennes før man slipper inn i landet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles