Folkelig krav om statlig hjelp til Norwegian får støtte

Norske myndigheter må sikre at Norwegian overlever krisen, krever et stadig økende antall reisende. Foto: Knut-Erik Mikalsen

To underskrifts-kampanjer er nå i gang for å samle folkelig støtte bak kravet om at staten må gripe inn økonomisk for å hindre at Norwegian går konkurs. På kort tid har aksjonene samlet inn godt over 35 000 underskrifter.

Den ene står Norwegian-entusiasten Geir Sætre bak, og den har tirsdag morgen passert 26 300 underskrifter på change.com-plattformen. Den andre er det Afshin Silva som står bak, og den nærmer seg nå 11 000 underskrifter på Facebook.

Deres felles mål er å vekke politisk engasjement for å sikre det skadeskutte selskapet økonomisk. Regjeringen har til nå sagt nei til å yte mer støtte enn å garantere for et lån på 3 milliarder kroner for Norwegian, som ifølge selskapets konsernsjef Jacob Schram trues av konkurs. Regjeringen mener Norwegian har for mye gjeld og at det derfor er for stor risiko for tap ved å spytte inn penger i selskapet.

Hjelpe økonomisk

Nå ber Sætre og de som skriver under hans støtteerklæring, at regjeringen og Stortinget sørger for kapitaltilskudd slik at selskapet – som allerede har søkt konkursbeskyttelse i Irland – overlever.

– Hvis Norwegian skulle forsvinne, ville vi i Norge miste viktig infrastruktur. Transport av varer og tjenester ville bli vanskeligere, og mange bedrifter vil miste inntekter. Tapte arbeidsplasser vil gi reduksjon i skatteinntekter og redusere vår evne til å drive et velferdssamfunn, mener Sætre.

Han mener selskapet er viktig, ikke bare for nordmenns mulighet til å reise i og utenfor Norge:

Folkelig støtte

– Enkelte land sponser fotballag for å promotere landet sitt. Norge trenger ikke det. Vi har Norwegian. De flyr verden rundt, med en flåte bestående av de mest miljøvennlige flyene på markedet, ansatte som utstråler verdier vi alle kan være stolte av og fremstår som hel ved, mener han.

Silva, som står bak den andre aksjonen, viser til den støtten selskapet nå får i den norske opinionen mens de er i dyp økonomisk krise:

– Håpet er at politikerne ser at det fins engasjement blant det norske folk hva gjelder å ta vare på det som en gang ga nordmenn og passasjerer fra hele verden, en glede og ikke minst ypperlig service, sier Silva til flysmart24.

Responsen overrasker

Silva sier han er overrasket over den raske og positive responsen han fikk da han la ut kampanjen- Han tar det som et tegn på at det er et stort ønske blant folk at selskapet skal bestå:

– Jeg har delt informasjon om kampanjen i mange forskjellige Facebook-grupper i håp om at folk skulle være solidariske å gi uttrykk for sin mening. Så har det vært meget spennende å se at antallet underskrifter steg betraktelig og det varmer hjertet å se et så enormt engasjement hos folk, sier Silva.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles