Hetebølger og skyhøye flypriser kan endre turismen

Den intense heten vil få flere til å takke nei til Mallorca i høysesongen, frykter turistnæringen. Høye flypriser kommer som et tilleggsproblem, tror den. Foto: Shutterstock

Den intense varmen flere av de populære reisemålene langs Middelhavet har opplevd de siste par somrene, vil endre turismen til disse områdene.

I tillegg har flyselskapene lagt seg på et så høyt prisnivå på billettene, at mange ikke lenger vil ha råd til Syden-ferie om sommeren.

Dette er frykten som brer seg innen turistnæringen på Europas mest populære ferieøy, Mallorca.

Kamp om turistene

Heten, kombinert med skyhøye priser på flybilletter, gjør at næringen nå forbereder seg på en ny tid der de mange feriestedene i de ulike landene kan komme til å måtte kjempe om besøkende.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har populære ferieland som Spania, Portugal, Frankrike, Hellas og Italia opplevd den ene hetebølgen etter den andre, for andre året på rad.

Klimaforskerne har vært tydelige på at dette ikke har vært noe tilfeldig blaff, men en situasjon som både vil gjenta seg og forsterke seg i årene fremover.

Ba om å få avbestille

Reaksjonene fra turistene har ikke latt vente på seg:

En av turistprofilene på Mallorca, Felip Boyero ved Es Racó d’Artà Hotel, forteller til avisen Majorca Daily Bulletin at det i sommer var kunder som ba om å få kansellere bestillingene sine fordi det var så varmt.

Han sier at det ikke er vanskelig å forstå at folk ikke synes det er trivelig å spise frokost på terrassen når det er 40 grader varmt fra morgenen av.

En annen turistprofil, Inma Ranera i Mesa del Turismo, frykter at det varmere klimaet som er i ferd med å bre seg nordover til Skandinavia, vil gjøre at turistene ikke lenger ser det nødvendig å reise sørover.

En annen vurdering er at nord-europeerne ikke lenger kommer om sommeren, men velger tider på året da heten ikke er så intens som i høysesongen.

Er det nok mange rikinger?

I tillegg til endret klima, har flyselskapene sendt billettprisene til himmels.

Som flysmart24 også har skrevet tidligere, satser Mallorca på å trekke til seg bedre betalende turister i årene fremover. Dette skjer imidlertid ikke bare i Spania, men i stadig flere land i Sør-Europa.

Reisemålene har tro på at det som omtales som «kvalitetsturisme» skal redde markedet. Som et ledd i dette åpnes det stadig flere luksushoteller. Sist uke åpnet et svensk hotell i Palma der døgnprisen for et rom er på 3 000 euro – nær 35 000 kroner.

Det har fått Ernest Cañada fra Universitetet på Balearene til å mene at det ikke fins nok mange rike mennesker til å fylle alle de nye luksustilbudene som etableres i stadig flere ferieland hele tiden.