Kutt i taxfree-kvoten på vin får liten betydning

Passasjerer som kommer forsinket til Oslo Lufthavn får ikke tilbud om kollektiv reise ned til byen. Men spritsalget greier Avinor å holde åpent så lenge det er nødvendig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

At kvoten for vin reduseres fra seks til fire fra nyttår vil ikke få noen betydning for Avinors inntekter fra taxfree-salget. Det viser ferske beregninger som Travel Retail Norway (TRN) har gjort.

TRN driver det meste av taxfree-handelen på norske flyplasser, og overfører årlig rundt 3 milliarder kroner til Avinor fra dette salget. Disse  pengene dekker underskuddet på 38 av 45 av landets Avinor-flyplasser. Bare sju går med overskudd.

Da KrF skapte bråk ved å støtte opposisjonen i vedtak om å kutte kvoten med to flasker vin for et par uker siden, var det uklart hvilke konsekvenser dette ville få for inntjeningen i TRN og overføringene til Avinor. Man fryktet inntektssvikt for flyplass-driften.

Nå et svaret klart: Lite, eller ingen ting.

– Vi har lander på at regnestykket kommer til å gå i null. Lite dramatisk med andre ord, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.no.

Kvoten på seks flasker vin kom i 2014 da regjeringen åpnet for å kunne kjøpe to ekstra flasker vin hvis man ikke kjøpte tobakksvarer – sigaretter, rulletobakk eller snus.

De som avsto fra dette kunne i stedet for røyk heller kjøpe i alt seks flasker vin og spasere gjennom tollen uten å betale noe ekstra.

Nå viser TRNs egne salgstall at det ikke har vært så mange som egentlig har benyttet seg av denne muligheten. Den gjennomsnittlige taxtree-kunden kjøper 3,1 flasker vin. Å kjøpe seks flasker, eller 12 om man er to som reiser sammen, mener TRN selv har vært ansett for å være for strevsomt for de fleste.

Derfor tror TRN at følgende vil skje når kvotene blir endret fra 1. januar 2020:

– Salget av vin vil gå noe ned, og salget av tobakk vil gå noe opp. Men ettersom tobakk er et dyrere produkt enn vin så kan veksten på tobakkskunder være mindre enn fallet i vin og likevel kompensere for den reduserte vinomsetningen, sier Dagestad.

Forslaget om taxfree-kutt har flertall på Stortinget. Det sørger Arbeiderpartiet, KrF og resten av opposisjonen for.

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre er mot å endre kvoteordningen.

Både Høyre, Frp og Venstre står på at dagens ordning skal fortsette.

Travel Retail Norway har butikker på OSL Gardermoen, Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand Kjevik.