Norwegian åpner for å betale tilbake bagasje-gebyr

Forbrukerrådet anbefaler reisende med Norwegian om å kreve pengene tilbake om de har fått gebyr for overvekt på håndbagasje ved utgangen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Forbrukerrådet anbefaler alle som har blitt avkrevd betaling for overvekt på håndbagasje hos Norwegian den senere tid om å kreve pengene tilbakebetalt. Nå åpner Norwegian for at tilbakebetaling kan skje.

Det sier Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Han sier til flysmart24.no at selskapets krav er ulovlig, siden det er basert på bruk av vekter som ikke er godkjent til bruk ved økonomisk oppgjør.

Hvis selskapet nekter å betale tilbake pengene, mener Iversen at folk som har måttet punge ut med gebyr for påstått overvekt, bør klage saken inn for Transportklagenemnda for flyreiser.

Bakgrunnen er at flysmart24.no for noen dager siden kunne fortelle at Norwegian i en måneds tid har brukt håndholdte vekter. Med disse vektene har de så møtt opp i gaten for å veie de avreisende passasjerenes håndbagasje.

For manges vedkommende har det endt med at de har måttet punge ut med 750 kroner hver for en overvekt vektene skal ha vist. Problemet er bare at vektene i følge kontrolletaten Justervesenet ikke er lovlig å bruke ved kjøp og salg. Heller ikke for å veie bagasje. De kan vise grovt feil ved uriktig bruk.

Nå har Norwegian lovet at de skal ta opp saken med sitt handlingselskap, Menzies.

Dette er ikke nok, ifølge Forbrukerrådets jurist:

Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet

– For at Norwegian skal kunne kreve ekstra betalt for overvekt, må selskapet dokumentere at bagasjen veier mer enn tillatt på billetten.  Det forutsetter at målingen gjøres med godkjente bagasjevekter. Vekter som ikke kan godkjennes av Justervesenet, kan ikke brukes som grunnlag for økonomisk oppgjør mot passasjerene, sier Iversen.

Han har derfor følgende råd til de som har fått slike gebyr:

LES OGSÅ: Nekter å fly Max når flyforbudet blir opphevet

– Jeg forstår det slik at vektene som er ulovlige har vært benyttet i omtrent en måneds tid. Passasjerer som i den perioden har måttet betalt ekstra for overvekt, kan klage til Norwegian og be om pengene tilbake. Dersom saken ikke løser seg med selskapet, kan passasjerene klage saken inn til Transportklagenemnda for videre behandling, sier Iversen.

Norwegian har heller ikke denne gangen svart på henvendelsen fra flysmart24.no. Vi har spurt informasjonsrådgiver Tonje Næss i selskapet om:

Hvor mange gebyrer er skrevet ut som følge av bruk av håndholdt bagasjevekt hos Menzies? Om dette selskapets ansatte  har opptrådt på instruks fra Norwegian? Og hva Norwegian vil gjøre med de gebyrene som har blitt skrevet ut som følge av veiing av vekter som er ulovlig i bruk.

Dette svarte selskapet ikke på.

Lørdag formiddag, etter at saken ble publisert, har kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sendt oss denne eposten:

«Hvis konklusjonen er at vektene vår leverandør på flyplassen benyttet ikke er i henhold til regelverket, skal kundene naturligvis få pengene tilbake. Det dreier seg om noen hundre passasjerer i dette tidsrommet på ca en måned,» skriver han.

Mange reisende har kontaktet flysmart24.no. De forteller om bagasje som, før inngang til avreiseterminalen, plutselig har blitt mye tyngre etter at ansatte hos handlingsselskapet har veid dem ved avgang med sine vekter. Det uten at det har vært handlet ekstra på flyplassen.

Carl Håkon Sæther er en av dem. Dette var hva han opplevde på flyplassen:

«Det var 2-3 boarding-ansatte som brukte håndvekter for å gi mange av passasjerene gebyr. I vårt tilfelle veide ikke bagen nok i seg selv, så de tok med posen med baguetter og jakkene våre for å «bygge seg opp» til overvekt – som da var på ca 0,5 kg for mye.

Jeg har prøvd å få tilbake pengene fra Norwegian. De ansatte var ekstremt aggressive mot kundene som var på vei inn i flyet. Nå er jo ikke 750 kroner mye, men som betalende kunde for det som ikke akkurat er et lavprisselskap, syns jeg det er en ugrei praksis, » skriver han.

En annen, Georgia Luz, skriver at også hun måtte ut med 750 kroner:

«Jeg er en av de passasjerene som måtte betale gebyr på 750,- kr fordi de mente jeg hadde 1,5 kg ekstra vekt i håndbagasjen (dette rett før man ombordet flyet). Jeg hadde akkurat kjøpt en vannflaske og salat for å ha med meg på flyet og som var i den håndbagasjen. Jeg måtte betale 750,-. I tillegg til betale, måtte håndbagasjen min sjekkes inn – jeg fikk ikke ha den med meg på flyet.»

Lik flysmart24.no på Facebook