Tyrkia-turister frykter for sikkerheten etter militærangrepet

Tyrkia er blitt en "turist-hit" de par siste årene, med kraftig voksende besøk av vest-europeere. Nå truer en ny krig næringen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere bekymrede Tyrkia-turister har tatt kontakt med reiseselskapet TUI og uttrykt bekymring for sikkerheten rundt det å skulle feriere i landet.

Etter at Tyrkia rykket inn med luft- og bakkestyrker i en offensiv mot kurderne i det nordlige Syria denne uken, er det flere som har fått betenkeligheter og stiller spørsmål om hvor sikkert det er å feriere i landet nå etter at den militære aksjonen tok til.

Hos Utenriksdepartementet advarer man mot alle reiser i den østlige delen av landet. UD understreker at «den enkelte alltid har et personlig ansvar for å ivareta sin egen sikkerhet ved reiser til Tyrkia.»

Selv om de største solferiemålene ligger på sørkysten av Tyrkia, de fleste øst og vest for storbyen Antalya, har folk rettet spørsmål til reiseselskapet TUI om situasjonen. Dette er geografisk langt fra der de militære aksjonene nå skjer. Det er over en time med fly fra Istanbul.

– Vi har fått noen henvendelser de siste dagene og det våre gjester lurer på er om det er trygt å reise. Vi forholder oss til UDs reiseråd og alle våre Tyrkia-reiser går som planlagt, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

Reiserådene fra Utenriksdepartementet advarer nettopp mot å ferdes i de sør-østlige delene av landet. Det er ved grensen mot Syria.

UD skriver:

«Risikoen for terrorangrep er til stede. Disse kan være rettet mot vestlige turister. Det sørøstlige Tyrkia preges av uforutsigbarhet og spenninger. Etter at Tyrkia innledet en militær operasjon nordøst i Syria den 9. oktober, er sikkerhetssituasjonen langs grensen til Syria ytterligere uforutsigbar,» skriver UD.

På denne bakgrunnen fraråder Utenriksdepartementet alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn 10 kilometer fra grensen til Syria.

TUI og de øvrige aktørene med Tyrkia på programmet, bl.a. Ving, selger reiser som før. Aspengren i TUI er også opptatt av å få frem at det er lang geografisk avstand mellom krigshandlingene i øst og strendene i sør og sørvest.

Kampene oppstår i en perioden av året da den tyngste turistaktiviteten avtar frem mot neste sesong. For Tyrkias turistindustri  kommer likevel den dramatiske militære utviklingen på dårligst mulig tidspunkt.

Landet har akkurat komme seg gjennom en nedgangsbølge som følge av mange terroraksjoner og den politiske uroen landet opplevde for noen år tilbake. Det la turistområdene nesten øde, og landet brukte mange år på å bygge opp industrien igjen.

Ny og langvarig uro kan ødelegge denne oppbyggingen:

– Tyrkia er en veldig populær feriedestinasjon. Våre reisemål er langt fra grenseområdet. Det er vanskelig å si noe om hvordan dette vil påvirke reiser neste sommer ettersom de starter opp for fullt først i april og mai neste år.  Vi følger med på situasjonen, sier Aspengren.

Lik flysmart24.no på Facebook