Ny offensiv skal hindre fyll på juleflyene

Mange passasjerer drikker for mye alkohol før de går om bord på flyet. Nå er det i gang en kampanje som forklarer hvilke konsekvenser dette kan få. Illustrasjonsfoto: Avinor

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA har satt i gang en omfattende kampanje på norske flyplasser. Den advarer mot konsekvensene av å gå om bord på fly i beruset tilstand. Den gjør reisende oppmerksom på at det å lage bråk på fly kan ende med fengselsstraff.

Kampanjen har dukket opp i form av stor digitale plakater rundt om på norske flyplasser. Det blir reisende møtt med oppfordringen: «Fly sikkert, drikk ansvarlig.» Den vil bli meget synlig.

Kampanjen er støttet av en rekke selskaper og organisasjoner inne norsk luftfart – blant dem Avinor, Luftfartstilsynet og NHO Luftfart. Tidspunktet er ikke tilfeldig, julen er en stor reisetid.

Kraftig økning også i Norge

Episoder med bråkete flypassasjerer har vokst som et problem. Ikke bare internasjonalt men også i Norge. I svært mange av de registrerte tilfellene er alkohol årsaken til at hendelser oppstår.

Tall fra Luftfartstilsynet viser at bare i fjor økte antall rapporterte tilfeller med hele 60 prosent her i landet. Fra 161 i 2017 til 254 i 2018. Fra 2013 og frem til i dag har det vært en tredobling, fra 86 tilfeller for seks år siden.

Når IATA nå har satt i gang en storstilt kampanje er målet å oppfordre folk til å unngå å konsumere store mengder alkohol på flyplassen før de går om bord i flyet.

Skaper uhygge om bord

Rafael Schvartzmaner er IATAs regionale visepresent for Europa og sier at selv om hendelser med passasjerer som skaper bråk på fly ikke skjer ofte, kan slike episoder får alvorlige konsekvenser. De kan skape uhygge, både for ande reisende og for de som jobber på flyene.

-Alle har rett til en rolig flyreise. Kampanjen «Fly trygt, drikk ansvarlig» oppfordrer alle til å ta personlig ansvar for å sikre en trygg og hyggelig reiseopplevelse for seg selv, sine medpassasjerer og flyansatte. Vi vil øke folks bevissthet om hvilke konsekvenser dårlig oppførsel på fly kan få, sier visepresidenten.

Kan få alvorlige konsekvenser

Han sier at bråk på fly kan få store konsekvenser for de som utsetter ande reisende og ansatte for slik oppførsel.

Dette gjelder alt fra å bli nektet ombordstigning, til flyforbud, til å bli fakturert for kostnadene flyselskapet pådrar seg eller i de mest ekstreme tilfeller – arrestasjon og fengselsstraff.

Adm dir i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, sier til flysmart24.no at det er en bestemt årsak til at det er alkoholkonsum på flyplassene og ikke om bord i flyene som er fokusert i kampanjen:

– Ja, kampanjen er spesielt rettet mot passasjerer på flyplassene. Flyselskapene har selvfølgelig et ansvar også, men i flyet har du en mer kontrollerbar servering, mener Lothe.

Vil ha forbud mot miniatyrflasker

Intternasjonalt har bråk på fly blitt et voksende problem. I IATA regner man med at nesten én av fire såkalte «uønskede episoder» på fly har sammenheng med at reisende har drukket for mye.

De flyansatte i Norge, både i SAS og Norwegian, slo nylig alarm om den voksende tendensen med bråk også på norske fly. De har bl.a. etterlyst strengere skjenkekontroll på norske flyplasser, og økt nærvær av vektere og politi i restaurantområdene.

Dessuten har de bedt om dirkete salgsforbud mot miniatyrflasker med brennevin. Disse flaskene, som ofte er de samme som selges om bord, tar folk med seg på flyet og konsumerer i smug under flyvningen. Det er forbudt å drikke medbrakt alkohol på flyene.