SAS krever munnbind – Norwegian dropper et slikt krav

Fra mandag blir det påbudt med ansiktsmaske om bord på SAS-fly. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS følger nå etter flere andre europeiske flyselskap og innfører påbud om ansiktsmaske for passasjerer. Det skjer fra 18. mai, og gjelder frem til 31. august.

Kravet om å bære ansiktsmaske vil gjelde alle reisende fra seks og og oppover, og SAS anbefaler alle om å ha tilstrekkelig med masker for hele flyturen. Også Norwegian varslet først at de ville følge SAS og kreve munnbind, men varslet fredag at de har droppet et slikt krav.

– De som møter opp uten maske vil bli avvist ved ombordstigning, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til flysmart24. Flyselskapet presiserer også at skjerf eller andre plagg ikke er akseptert som erstatning for munnbind. Det skal dekke både nese og munn.

Han sier at selskapet vil fortsette praksisen med å ha blokkert midtsete, slik helsemyndighetenes veileder anbefaler. – Vi mener imidlertid at ansiktsmaske er en bedre løsning, sier Eckhoff.

Selskapet understreker at undersøkelser viser at det er ekstremt få smittetilfeller som spores tilbake vil flyreiser, og at selskapet arbeider hardt for å bidra til at det skal fortsette slik.

Dette er tiltakene

– Det er obligatorisk med ansiktsmaske for passasjerer fra seks år og oppover på alle flyvninger med SAS fra 18. mai til 31. august.

– Alle fly blir rengjort og desinfisert i henhold til nye rutiner som er tilpasset den ekstraordinære situasjonen.

– Nye rutiner for ombordstigning sikrer best mulig avstand om bord. Passasjerer med sete bakerst går om bord i flyet først for å unngå forbipassering.

– Alle ikke-essensielle løse gjenstander er fjernet, for eksempel lesestoff i setelommen, puter, tepper og brett.

– Ingen matservering om bord for å redusere kontakten mellom passasjerer og besetning.

– Håndbagasje er begrenset til ett kolli per passasjer.

Mange land krever maske

SAS-talsmannen sier at selskapet anbefaler alle reisende om å gjøre seg kjent med myndighetenes reiseråd og restriksjoner. Mange land krever beskyttende ansiktsmaske på flyplasser og offentlig transport, så reisende bør sørge for at de har nok ansiktsmasker for hele turen.

Lik flysmart24.no på Facebook