Nordmenn på Kanariøyene: – Like smittefritt som i Norge

Den 10. juli skal Folkehelseinstituttet avgjøre hvilke land som skal åpnes fra Norge. Spania kan bli et av dem. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn som bor på Gran Canaria og Tenerife mener norske turister som besøker øyene ikke løper noen større risiko for å bli korona-smittet enn ved å være hjemme i Norge.

– Det er ikke farligere å reise til Gran Canaria som å reise på Norge-ferie, mener Bård Ove Myhr. Trønderen har bodd mange år på sørvestkysten av den populære spanske ferieøya, i feriebyen Arguineguín.

Fasiten for alle Kanariøyene så langt er 2 422 smittede og 162 døde. Det av en befolkning på 2,2 millioner innbyggere. I Norge, med lang over dobbelt så mange innbyggere, er tallet 8 788 smittede og 249 døde.

En annen nordmann, Inge Bjart Torkildsen, bor på naboøya Tenerife. Han forteller at det sosiale liv sakte er i ferd med å gjennoppstå i gater og på strender:

– Strendene her i nabolaget i Los Cristianos er fulle av glade mennesker hver dag. Ingen som ankommer blir satt i karantene såfremt de ikke må på grunn av medbrakt smitte. Så langt har det gått greit og kan man kan føle seg trygg på helsevesenet her nede om uhellet er ute, sier Torkildsen.

Etter at Spania fra forrige søndag åpnet opp for turister innenfor Schengen, har det kommet flere flylaster med europeiske turister både til fastlandet og til ferieøyene Mallorca og Kanariøyene.

Det har de senere dagene kommet oppslag om nye utbrudd i Spania, men dette har vært lokale utbrudd på steder som svært ligger langt fra der hoveddelen av norske turister pleier å bo. Mens hovedstadsområdet Madrid har vært meget hardt rammet, har det både på kysten av Spania og på øyene vært et moderat smitteomfang.

– Vi må komme tilbake til normalen så snart som mulig. Skal vi klare det må vi ha på plass rutiner for sikker adferd. Det kan i verste fall ta år før vi er kvitt dette viruset. Vi kan ikke gå i hi så lang tid og stoppe samfunnet, så det beste er jo at vi alle tar det seriøst og lærer oss å opptre på en ansvarlig og sikker måte. Da takler vi fint at det går rundt noen som er asymptomatiske, mener Bård Ove Myhr.

Han forteller at det har vært flere tilfeller der asymptomatiske personert – folk som har båret på covid 19-smitten uten å vise symptomer – har omgått mye folk uten å smitte disse.

– Det takket være gode rutiner og sikker adferd. Bruk av maske og god hygiene er det viktigste. Utendørs er vi rimelig trygg på grunn av UV fra sola som desinfiserer flater, og frisk bris som senker viruskonsentrasjonen fra eventuelle smittede som går rundt oss kraftig. Så stranda og sjøen er nok trygg, mener Myhr.

Han mener at den store forskjellen fra ferier før korona-utbruddet og nå er at besøkende nå må forholde seg til en rekke nye regler, som mange også vil kjenne hjemmefra. Renhold og avstand er nøkkelordene.

– Vi må være langt mer forsiktige og forholde oss til de rutinene som det er lagt opp til med bruk av masker og desinfeksjonsmidler, sier han.

På strendene og på restaurantene er det krav til distanse, slik som ellers i det sosiale rom.

Torkildsen på Tenerife kan fortelle at stadig flere internasjonale fly kommer inn med turister uten at det tilsynelatende har noen effekt på smittetallet.

– De som kommer er vel sitt ansvar bevisst, slik deres nasjonale helseforetak har anbefalt, sier han.

Det skjer en aktiv smitteforebygging allerede når turistene lander:

– Alle som ankommer blir nå testet med temperaturmåler, må fylle ut et skjema og bli eventuelt internert dersom mistanke om smitte. Nå er det sosial avstand på 1.5 m som gjelder, med maske der det man kommer under denne grensen blant fremmede. Praksis er blitt at man har ei ansiktsmaske hengende på albuen som reserve og kan hilse med den. «Albue mot albue» er den nye trenden, forteller Torkildsen.

Spanske myndigheter har sagt at de venter at det kan komme smitte-oppblomstring lokalt, og at de er klar til å sette i verk smitteverntiltak der det måtte skje.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles