Flere nye land i Europa kan bli farget rødt

Frankrike er blant de landene som sliter med smittesituasjonen og som kan vippe opp i rød sone på FHIs landskart. Foto fra Nice: Knut-Erik Mikalsen

Smitte-omfanget øker igjen i flere europeiske byer, og nå spøker det for deres status som grønne land på det norske Folkehelseinstituttets kart. Regjeringen advarer mot at reiserådene nå kan bli endret på få timers varsel.

Oppblomstringen spesielt i Spania, i regionene Katalonia og Aragon, har ført til at landet gikk fra grønt til rødt sist fredag. Flere avbrøt derfor ferien og hastet hjem for å unngå karantene.

Torsdag ble også Belgia erklært for rød sone for nordmenn, etter at smittalene for landet da lå på 31.8 smittede per 100 000 innbygger.

Spania og Belgia er imidlertid ikke alene. FHI har satt en grense på 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene for å plassere land i grønn sektor. FHI baserer seg på tall fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som oppdaterer situasjonen daglig.

FHI har derfor varslet at det er stor fare for at Norge kommer til å advare mot å reise til land som endrer status ved første justering av reiserådene.

Også Tsjekkia har brutt 20-grensen de siste dagene, og ligger nå på et smittenivå på 24,6. Dette får foreløpig ingen følger for landets farge:

– Foreløpig er ikke Tsjekkia anbefalt å bli rødt fra FHI, da Tsjekkia har hatt store variasjoner i de ukentlige tallene. En ny vurdering vil uansett gjøres av alle land neste uke, sier overlege Siri Hele Hauge ved Folkehelseinstituttet til flysmart24.

En rekke andre land ligger godt over 10-grensen. Malta har på kort tid gått fra blant de land med lavest smitte i Europa til å nærme seg 30-tallet. Fredag ligger landet på 28,4 smittede.

Østerrike ligger fredag på 19,5 smittede, og er dermed veldig nær å bryte grensen. Smitteomfanget går nå ned i Storbritannia (12,6), det øker Frankrike (19.0). Dermed er landet helt på grensen til å bli farget rødt. Polen øker også (15,7). I gruppen over 10 smittede ligger også Nederland der det øker (15,1) og stabilt i Slovenia (11,6).

Til og med Danmark krøp fredag opp over 10 med sine 10.4 smittede. Til sammenligning har Norge 3,0 smittede.

Helsedepartementet har sagt at reiserådene blir oppdatert minst hver 14. dag, men at de også kan bli endret på få timers varsel, hvis det viser seg nødvendig.

De landene som nå er røde på FHIs liste er Romania (66,7), Spania (47,2), Bulgaria (45,9) Sverige (34,9 – her er noen regioner unntatt), Portugal (33,9), Belgia (31,8) og Kroatia med 27,1). Luxemburg er i en egen klasse med sine 222,4 smittede.

FHI gjør også oppmerksom på at personer som har kommet fra et land eller regioner som kort tid etter får status «rød», ikke vil bli ilagt karantene. De blir imidlertid bedt om å være særlig oppmerksomme på symptomer på covid-19, teste seg ved behov og være nøye med å holde avstand på minst én meter.  

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles