Glem reiseråd – nå er snart hele Europa rødt område

De som lengter etter karantenefrie reiser til sol og varme i Europa, må smøre seg med tålmodighet. Snart er hele Europa rødt på smittekartet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det har etter hvert blitt enkelt å forholde seg til reiserådene for Europa: Nå er så å si alle landene røde på Folkehelseinstituttets smittekart. De eneste landene som har vært gule til nå, går trolig mot rødt før helgen.

Det dreier seg bl.a. om tre små land som i mange måneder nå har figurert med lite smitte på oversikten som European Centre for Disease Prevention and Control (EASA) har presentert daglig.

Spørsmål om tid

Den senere tiden har covid-19 bølgen også rammet bl.a. Latvia. Fra å ha ligget godt under 10 smittede per 100 000 innbyggere lenge har denne baltiske staten på kort tid økt, og ligger på 29,2 smittede på oversikten fra EASA som kom mandag ettermiddag.

Også land som Kypros og Liechtenstein har ligget bra an på smitte-statistikken, men også disse landene har etter hvert krøpet over 20. Kypros havnet mandag på 25,6 smittede per 100 00 innbyggere, mens Liechtenstein nå har nådd 36,5 smittede.

Da er det trolig bare et tidsspørsmål før Folkehelseinstituttet anbefaler at landene endrer fra gul til rød på smittekartet, og dermed 10 dagers karantene for nordmenn som returnerer fra besøk i landet. Etter det vil nordmenns karantenefrie reisemuligheter begrense seg til noen regioner i Sverige og Finland, som tirsdag fortsatt er gule.

Toppen nådd?

Derimot kan mange av de trofaste Spania-reisende kanskje øyne et visst håp om å kunne returnere til landet i ikke alt for fjern fremtid. Over flere dager nå har veksten i smitteomfanget stanset mer eller mindre opp, etter å vært på i overkant av 330 smittede per 100 000 innbyggere.

Nå ser smitteomfanget å ha stabilisert seg, og er nå rundt 320 smittede. Det skjer etter at landets helsemyndigheter har satt inn kraftige tiltak der smitten er aller størst, og i særdeleshet rundt hovedstaden Madrid.

Også på de populære ferieøyene som Kanariøyene og Balearene har det vært kjørt en offensiv linje mot smittespredningen.

Viktig turistgruppe

Således kunne helsemyndighetene på Kanariøyene mandag gledestrålende melde at omfanget nå er under 50 smittede per 100 000 innbyggere.

For øygruppen er dette et meget viktig nivå, siden det kan åpne for at tyske turister igjen kan komme tilbake. De er en av de største turistgruppene. Mens Norge har en grense på 20 smittede, har Tyskland en grense på 50 smittede og dessuten regionale reiseråd. Derfor kan landet nå komme til å fjerne advarselen mot å besøke øyene, selv om landet Spania fortsatt er blodrødt.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles