Svak etterspørsel – åtte av ti seter tomme på ferieflyene

Mange ledige solstoler på Kanariøyene. Nå er det like før den viktige vintersesongen skal starte. Her fra Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det pågår en kamp mot klokken for turistindustrien på den spanske vinterferie-favoritten Kanariøyene. Den livsviktige sesongen skulle ha startet med et brak 1. november. Ennå er mye lukket og låst – mange hoteller, restauranter og andre turistanlegg holder stengt fordi det ikke er gjester.

Derfor jager øyenes turistmyndighetene på prosessen med å få sikret det de kaller for «sikre flykorridorer» fra fastlands-Europa og til øyene ute i Atlanterhavet, slik at turistene kan vende tilbake. Første håp er det enorme markedet i Tyskland, som kan komme til å endre fargen på regionen fra rødt til oransje om noen få dager.

Mislykket

Så langt har feriegiganten TUI, morselskapet til det norske selskapet med samme navn, hatt i gang et prosjekt med daglige fly fra Tyskland til Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote. Det har vært mislykket. Ifølge den spanske avisen Canarias7 har belegget på flyvingene de siste to ukene vært under 20 prosent. Flere enn åtte av ti seter har vært tomme.

Både industrien og selskapet mener dette kun skyldes at Kanariøyene ennå er rødt på de tyske helsemyndighetens smittekart, men at dette vil endre seg når tallene blir oppdatert neste uke. Da, mener TUI, vil tyskerne komme i stort antall.

Norge avventer

Også i Norge er det en avventende holdning til vinterturismen til Kanariøyene, som står for 75 prosent av markedet om vinteren.

Hos Ving, den største pakkereisearrangøren, er det mulig å bestille turer til Gran Canaria og Tenerife fra før jul, selv om det gjeldende norske reiserådet advarer mot unødvendige reiser til utlandet frem mot 15. januar. Ving håper det skal skje endringer før den tid:

– Det er helt rett at reiserådet gjelder helt til 15. januar, og frem til den datoen så følger vi med på smittesituasjonen som kan endres for ulike land, og forhåpentlig regioner, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Svak reaksjon

Hun sier at etterspørselen etter charterreiser på kort sikt er ganske lav, og mener at mange ser på reiser og drømmer om ferie lenger frem i tid. I vinter er det ifølge Zachrisson ikke tvil om at det – som vanlig – er Gran Canaria som er på topp. Gran Canaria står i et normalår for over 80 prosent av det norske markedet, og er i en klasse for seg når det gjelder popularitet.

Også hos Apollo er det mulig å kjøpe reiser fra 19. desember, men adm. dir. Erik Haug sier at selskapets klart største fokuset ligger på neste sommer.

– Vi vet at reiselysten er stor blant nordmenn, til tross for usikkerheten som råder grunnet pandemien. Mange av årets kunder valgte å utsette ferien til neste år fremfor å kansellere, og vi ser en økende trafikk til sidene hvor majoriteten av Apollos kunder søker etter gresk sommer i 2021, sier Haug.

Håper nye regler hjelper

De lokale myndighetene på Kanariøyene setter også sin lit til at nye smittevern-tiltak skal stimulere på etterspørselen i vinter, og at besøkene fra de viktige markedene Tyskland og Storbritannia kommer i gang igjen.

Sammen med Balearene har Kanariøyene blitt enige om tiltak som skal gjøre et opphold på øyene tryggere. Besøkende fra land med et smittenivå høyere enn 50 smittede per 100 000 innbyggere, må forevise en fersk negativ korona-test før ankomst. Alle gjester skal dessuten testes før de drar hjem. De som da tester positiv, blir tatt hånd om lokalt – på myndighetenes regning.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles