Slett ikke bare Flyr som har navn som vekker oppsikt

Mange nordmenn kjenner det spanske lavprisselskapet Vueling. Men hva betyr navnet? Foto: Vueling

Da Erik G. Braathen fortalte at hans nye norske flyselskap skal hete Flyr, kom det mange reaksjoner. Svært mange mente det var et merkelig navn å bruke på et flyselskap.

Nå er ikke Flyr alene. Det fins en rekke andre eksempler på flyselskapsnavn som fremstår som uvanlige.

Noen av dem har navn som ikke betyr noe som helst i sine hjemland, mens andre får oss nordmenn til å dra på smilebåndet.

Vekker oppsikt

Det viser en gjennomgang som flysmart24 har tatt etter et dypdykk i flyselskapsregister og arkiv. Vi har funnet en del eksempler, og et av dem er høyst aktuelt akkurat nå:

I likhet med Flyr, er et helt nytt flyselskap i ferd med å se dagens lys i Sør-Afrika. Også her har folkene bak selskapet kommet opp med et navn som vekker litt oppsikt: Lift. På norsk kan det ha flere betydninger, men etter det flysmart24 forstår er det «å lette» som er det korrekte forståelsen.

Betyr ingen ting

Et av flyselskapene som har gått dukken de senere årene er islandske WOW Air. I tillegg til navnet vakte det mest oppsikt ved å male alle flyene sine i lilla farge, og med selskapsnavnet i så store bokstaver at de fylte hele flykroppens høyde.

Vueling er et spansk lavprisselskap som har samme eier som British Airways og Iberia bl.a. og som har ruter til Norge. Når vi har spurt en spansk lærer hva navnet betyr, er svaret: Ingenting. Mest sannsynlig en blanding av spansk og engelsk: Volar: å fly. Flying: å fly.

Også det franske HOP, som er eid av Air France, hadde opprinnelig et navn som ikke betydde noe bestemt. I internasjonal sammenheng kan jo navnet bety «å hoppe.» Men det gjør det altså ikke på fransk. Franskkyndige som vi har snakket med mener at navnet mest sannsynlig må være et slenguttrykk. Nå heter det Air France Hop.

Kjent ølbryggeri

Hello het et flyselskap i Sveits, som hadde som forretningsmodell å fly solturister til Middlhavet fra Basel, Genéve og Zürich. Dessverre var ikke driften bærekraftig så det måtte avslutte med et «goodbye» i 2012.

For folk i Nord-Norge kan det jo være morsomt å vite at det fins et flyselskap som heter Mack Air, samme navn som det berømte bryggeriet i Tromsø. Selskapet flyr charter i Botswana.

Spicejet er et indisk lavprisselskap. Spice betyr krydder, og dette har selskapet gjort til litt av en merkevare. Alle fly skal ha et navn, og i dette flyselskapet får flyene navn etter et indisk krydder.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles