Utenlands-trafikken nærmer seg nå nullpunktet

SAS setter opp en del ruter til Europa i julen. Ellers er bildet på Oslo Lufthavn preget av stor nedgang. Foto: Avinor

I tiden etter korona-utbruddet i mars forsvant de fleste utenlandske flyselskaper fra Oslo Lufthavn, og rutetilbudet fra landets hovedflyplass ble så å si borte. Nå har lufthavnen på Gardermoen full fart mot et nytt nullpunkt.

Trafikktall som Avinor har lagt frem denne uken viser en nedgang på hele 95 prosent i utenrikstrafikken i forhold til samme periode i fjor. Nedgangen for all trafikk på lufthavnen er på nesten like stor, 87 prosent:

Bremsene på

De blodrøde tallene avslører det meste: I forrige uke reiste 64 200 passasjerer gjennom flyplassen. I fjor på samme tid var tallet 491 700 reisende.

Hos Avinor ser man tydelig at bremsene er satt på for fullt i mange selskap:

– Avinors nye trafikkprognoser er trukket ned sammenliknet med de som ble oppdatert på sensommeren. Trafikkøkningen som kom i sommer stoppet opp, vi fikk en stabilisering, men trafikken har i overgangen inn til november falt ytterligere, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise, til flysmart24.

Stuper etter nyttår

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise kan følge trafikkutviklingen på Oslo Lufthavn ut fra sine salgstall, og han mener det blinker kraftige røde lys for situasjonen for hele trafikkstrømmen på Gardermoen:

– Det kan bli verre enn i dag frem mot midten av desember. Så får vi kanskje en liten oppgang i julen og nyttåret, men det er slett ikke sikkert. Deretter stuper det ned igjen over nyttår, fra rundt midten av januar. Det kommer til å bli virkelig ille i februar – april om ikke noe positivt skjer på vaksinefronten eller det kommer lettelser i covid-19 restriksjonene, sier Berge.

Mye vil stoppe

Skulle det komme en tredje smittebølge, har han bare én konklusjon: – Da vil det meste stoppe helt opp, sier han.

Gaute S. Riise er også klar på at trafikken kommer å ligge lavt gjennom vinteren før pilene begynner å peke oppover.

– Det er knyttet stor usikkerhet til utviklingen, spesielt innenfor utlandsegmentet. Scenarioene avhenger av utviklingen innen reiserestriksjoner, smittesituasjon og ikke minst vaksine, sier Riise.

Oslo Lufthavn har allerede forberedt seg på nedgangen og har stengt av deler av lufthavnen, blant annet den ene delen av avgangsterminalen og den nye pir nord.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles