Kraftig vekst i antall smittede – feriereiser stanses

Smitteøkningen på Gran Canaria gjør at det norske reiseselskapet Ving har stanset alle reiser dit inntil midten av oktober. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det kan se mørkt ut for de som håper på at smittesituasjonen skal dempe seg på vinterens store feriemål for nordmenn. De lokale helsemyndighetene kjemper mot kraftig økende smittetall og har nå måttet be det spanske forsvaret om hjelp til smittesporingen.

– Pandemien fortsetter ukontrollert på Kanariøyene, er den spanske avisen Canarias7 karakteristikk av situasjonen denne uken.

Det største pakkereiseselskapet i Norge, Ving, mener situasjonen på øya er så uoversiktlig at det har besluttet å stanse alle feriereiser til øya frem til midten av oktober.

Blir ikke noe av

Turene skulle ha startet i neste uke. Det blir det ingen ting av. Nå går første tur til øya Tenerife etter planen den 12. oktober, og 17. oktober til den absolutt mest populære av Kanariøyene, Gran Canaria.

– Hovedårsaken er at korona-situasjonen skaper stor usikkerhet blant våre kunder, sier påtroppende Ving-sjef i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Hun sier at de endrede norske reiserestriksjonene kombinert med usikker smittesituasjon på reisemålet gjør at normalt solhungrige nordmenn holder igjen på reiseaktiviteten:

Reiserådene endres hele tiden

– Reiserådene endres fra uke til uke. Flere land blir røde og det kommer krav om å ha dokumentasjon på negative koronatest ved innreise. Når vi i tillegg ser at de norske myndighetene oppfordrer til å ikke reise så faller salgsinngangen, sier Zachrisson.

Gran Canaria er et typisk høst- og vinterreisemål for nordmenn, og på et normalt år skal det på høsten gå mange daglige fly fra Norge til Las Palmas. Nå har Ving i høst begrenset sin trafikk til bare én avgang i uken fra Oslo Lufthavn til Gran Canaria og Tenerife, henholdsvis på lørdager og søndager.

Ser det an

Det er salgsutviklingen som avgjør satsingen fra Norge:

– Vi ser kontinuerlig over vårt flyprogram. Når vi nå ser at mange venter med å bestille sin høst- og vinterferie må vi justere vårt flyprogram. Vi kommer som alltid å kontakte de kundene som blir berørt, sier Zachrisson.

Søndag ble det satt ny rekord i antall nye smittede med 367 nye smittetilfeller på øyene. Lørdag var tallet 297 nye tilfeller. Av de som ble oppdaget fredag var 182 på Gran Canaria, viser tall fra spanske Helsedepartementet.

Det er nå 143 smittede per 100 000 innbyggere på Gran Canaria.

Mest på Gran Canaria

Det er ikke bare Gran Canaria som er rammet. Smitteomfanget på hele øygruppen har vokst markant de siste ukene. Gjennomsnittet for alle Kanariøyene er på 79 smittede per 100 000 innbyggere.

De populære ferieøyene i Atlanterhavet har lenge vært fremholdt som et område med lite smitte, og spesielt i forhold til situasjonen på fastlands-Spania.

Det har endret seg. Med rundt 2 millioner innbyggere, har Kanariøyene nå over 6 100 smittede siden pandemien brøt ut i midten av mars. Halvparten av disse er på Gran Canaria, og størstedelen av disse igjen i hovedstaden Las Palmas.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles